Agaat

Meer informatie over agaat

Agaat is een grotendeels doorzichtige en variatie van kwarts en subvariëteit van chalcedoon.
 
Agaat bestaat voornamelijk grotendeels uit chalcedoon en soms soms in combinatie met varianten van kwarts. Denk bij varianten van kwarts aan: amethist, rookkwarts, carneool of jaspis. Ook komt het soms voor dat er een combinatie is van chalcedoon met mineralen zoals calciet (calciumcarbonaat) en celadoniet (behorend tot de chlorietgroep).
 
Kenmerkend voor een agaat is de groene buitenkant rondom de binnenste blaas. Deze groene buitenkant bestaat uit mineralen zoals celadoniet, chloriet en/of saponiet.

Vorming agaat

De vorming van agaten ontstaat blazen, scheuren of spleten van gesteenten. Voorbeelden waar dit gebeurt zijn de vulkanisch gesteente andesiet en basalt. Wanneer een agaat gevormd wordt in spleten of scheuren worden deze ook wel aderagaat of nerfagaat genoemd.
 
Chemische structuur agaat
Agaat bestaat vooral uit vervlochten kristallen kwarts en moganiet (beide kwarts, maar met een andere kristalstructuur, respectievelijk trigonaal en monoklien). Een agaat heeft vaak een parallelle bandering (of concentrische dunne lijnen). De chemische structuur van agaat is identiek aan jaspis, vuursteen, hoornkiezel en agaat wordt vaak samen met opaal gevonden.
 
Vindplaats
Agaten worden op veel verschillende plekken gevonden in de wereld. Bekende landen waar veel agaten gevonden worden zijn Polen, Duitsland en Brazilie.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos.