Aragoniet

Aragoniet betekenis

Aragoniet is een minder bekende steen in vergelijking met bijvoorbeeld bergkristal, rozenkwarts en amethist wat misschien niet helemaal terecht is. Omdat het voorkomt is veel verschillende vormen en kleuren zitten er waanzinnige exemplaren tussen.

Calciet lijkt erg op deze steen en wordt regelmatig door elkaar gehaald (ook vanwege de vele verschillende kleuren vormen zoals hierboven gezegd). Dit komt doordat de chemische samenstelling van calciet gelijk is aan die van aragoniet. 

Het is een kalkmineraal dat in oneindig veel vormen, kleuren, maten en samenstellingen voorkomt en wordt gevonden in vele verschillen landen.

 • Chemische formule: CaCO3
 • Samenstelling: Calciumcarbonaat, soms met wat strontium, lood en zink.
 • Variabele formule: (Ca,Sr,Pb,Zn)CO3
 • Kleur Kleurloos, wit, bruin, grijs, geel, rood, roze, paars, oranje, blauw, groen
 • Streep wit
 • Hardheid 3,5 - 4
 • Kristalsysteem:  othorhombisch
 • Transparantie: transparant tot ondoorzichtig
 • Soortelijk gewicht: 2.9 - 3.0
 • Glans: glasachtig, dof
 • Splijting: 3,1 - prismatisch; niet te onderscheiden,2
 • Breuk: subconchoïdaal

De meest voorkomende gekristalliseerde vorm is pseudohexagonale, in de vorm van langwerpige prismatische kristallen of korte tabelvormige kristallen. Minder vaak in individuele, ongebonden kristallen. Er bestaan veel aggregaten, waaronder naaldvormige, uitstralende, vezelige, zuilvormige, stalactitische, botryoïdale, pisolitische, oolitische, tuberose, korrelige, korstvormende en bolvormige uitsteeksels van pseudohexagonale kristallen.

De naam werd door Abrahan Gottlieb Werner genoemd naar Molina de Aragón (provincie Aragon) , Spanje, de typeplaats waar dit mineraal voor het eerst werd beschreven. 

Organische materialen: Ook is het hoofdbestanddeel van veel organische stoffen, zoals parel en koraal. Het iriserende oppervlak van Parel en Parelmoer is eigenlijk een laag aragoniet die wordt afgescheiden door weekdieren en verwante ongewervelde dieren. Sommige vormen van aragoniet, vooral de Flos Ferri-variëteit, zijn broos en erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken bij aanraking. Dergelijke exemplaren hebben veel zorg nodig.

In septarische nodules (kleiknollen met als kern fossielen of mineralen) wordt deze steen ook vaak gevonden. Een voorbeeld zijn onze ammonieten uit Rusland waarbij het als een soort lijm lijkt te hebben gefungeerd bij de fossilisatie.

Aragoniet werking

De aragoniet werking wordt gezien als stabiliteit, waarheid en waarneming en wordt toegekend aan het sterrenbeeld de Steenbok: Hardwerkend, loyaal en onverzettelijk.

Vindplaatsen

Aragoniet worden op veel verschillende plekken gevonden in de wereld. Voor het eerst werd deze steen gevonden in de Aragonrivier die stroomt door Spanje. Hier heeft het dan natuurlijk ook haar naam aan te danken. Bekende landen waar veel aragoniet gevonden worden zijn Afghanistan, Marokko en frankrijk maar wordt ook gevonden in Oostenrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Namibië, de Verenigde Staten en Mexico.

 De typelocaliteit (eerst beschreven vindplaats) is Molina de Aragón, Spanje, waar uitstekende drielingen voorkomen bij de Gallo-rivier. Spanje heeft ook enkele van de beste drielingen geproduceerd, op locaties zoals Los Molinillos (Minganilla), het Retamal-ravijn en de zoutmijn in Cuenca. Uitstekende aragoniet is ook afkomstig uit de beroemde zwavelmijnen in de provincie Agrigento op Sicilië, Italië.

Aragoniet afkomstig uit Oostenrijk in een Siderietmijn in Eisenerz, Steerrmark (voornamelijk in de Flos Ferri-variëteit) en in de zoutmijnen van Salzburg. De oude ijzermijnen in Frizington, Cumbria, Engeland; evenals de plaats Vitosov, Moravië, Tsjechië; zijn beide goede specimenproducenten geweest.

Een recente producent van deze steen van specimenkwaliteit is Liupanshui, provincie Guizhou, China. Een van de meest recente vondsten van grote drielingen en aggregaten van roodbruine kristallen, is de Tazouta-mijn in de buurt van Sefrou, Marokko.

In de VS heeft New Mexico veel mooie exemplaren geleverd in de Kelly Mine, Magdalena, Soccoro Co.; bij Lake Arthur, in de buurt van Roswell, Chaves Co; en bij Las Cruces, Dona Ana Co. Mooie exemplaren zijn ook afkomstig uit Bisbee, Cochise Co., Arizona; de Grand Deposit Mine, White Pine Co., Nevada; en de Northern Lights Mine, Hussman Spring, Mineral Co., Nevada.

Andere westerse vinplaatsen zijn: Morro Bay, San Luis Obispo Co., Californië; de Oquirrh Mountains, Tooele Co., Utah; en Fort Collins, Larimer Co., Colorado. Cave-in-Rock, Hardin Co., Illinois; Sterling Hill, Ogdensburg, Sussex Co., New Jersey; en Paterson en Prospect Park, Passaic Co., New Jersey.

Vorming en ontstaan van aragoniet

In tegenstelling tot vele andere mineralen wordt aragoniet gevonden dichtbij het aardoppervlak. Het wordt gevormd bij lagere temperatur en gevonden op plekken zoals warmwater bronnen, geisers en ondiepe zeeën.

 Aragoniet wordt vaak gevonden in kleurloze tinten maar er zijn ook vele andere verschijningen. Denk hierbij aan blauwe, groene of gele aragoniet.

“Onyx”
Een bijzonder interessante vorm van aragoniet is als dit mineraal voorkomt als afzettingsproduct van hete, mineraalrijke bronnen. Het water geeft calcium af wanneer het uit de bron komt en vormt groeiende heuvels en dikke korsten rond de bronnen. Deze vaak enorme massa’s worden in blokken en dunne platen gezaagd en gepolijst. De prachtige tekening van het materiaal en de translucentie waardoor ze van achter verlicht kunnen worden wat een spectaculair effect geeft, maakt het een populaire steen in de natuursteenwereld. De meeste handelsnamen noemen deze steen “Onyx”, of ook wel zoals "Onyx Marble" en "California Onyx". Niet te verwarren met de werkelijke betekenis van onyx, de naam van de zwarte opake variëteit van kwarts.

Op de foto's onderaan de pagina is een kleine greep te zien uit ons assortiment die wij in vele verschillende groottes hebben.

We hebben bollen in verschillende maten, knuffelstenen, standups, ruwe brokken en interieuritems op sokkel. Naast de ruwe brokken hebben we ook gepolijste vormen zoals harten en bollen. U kunt bij ons terecht voor kleinere handstukken tot aan grotere interieurstukken die uw woon- of werkomgeving verrijken.

Verschil Aragoniet – Calciet

Calciumcarbonaat vormt zich zowel als aragoniet als calciet, en deze twee mineralen verschillen alleen in hun kristallisatie. Calciet, het meest voorkomende mineraal, vormt zich in trigonale kristallen, terwijl aragoniet orthorhombische kristallen vormt. Soms zijn kristallen van aragoniet en calciet te klein om afzonderlijk te bepalen, en het is alleen mogelijk om deze twee mineralen te onderscheiden met optische of röntgentests. De ware identiteit van microkristallijne vormen van aragoniet of calciet is mogelijk ook niet bekend zonder complexe tests, en dit kan ook verwarring tussen deze soorten veroorzaken. 

De meeste grote kristallen vertonen tweelinggroei van drie individuele kristallen die pseudohexagonale drielingen vormen. Hoewel deze steen kristalliseert in het orthorhombische systeem, zijn de meeste prismatische kristallen hexagonaal gevormd vanwege twee- of drielinggroei en kunnen worden geïdentificeerd door hun multidirectionele basale strepen van elk afzonderlijk lidkristal.

Andere mineralen kunnen pseudomorfen vormen na aragoniet. Een eigenaardigheid van de minerale wereld is Calciet naar Aragoniet, dat een pseudomorf is naar een bestaande paramorf. Sommige aragonietkristallen die beschikbaar zijn voor verzamelaars zijn eigenlijk calciet-pseudomorfen na aragoniet. Een zeldzame maar populaire pseudomorf is koper naar aragoniet. Het kan ook zandinsluitingen bevatten, die een exemplaar een bruine kleur geven.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos.