Calciet

Meer informatie over calciet 

Het woord Calciet komt van het Latijnse woord ''calx'' en het Griekse woord ''chalix'', wat kalk betekent.

Calciet is een van de meest voorkomende mineralen. Het komt voor in een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, en het vormt een groot deel van veel van de aardse gesteenten. Calciet behoort tot de calcietgroep van mineralen, een groep verwante carbonaten die isomorf met elkaar zijn. Ze zijn vergelijkbaar in veel fysieke eigenschappen en kunnen elkaar gedeeltelijk of volledig vervangen, waardoor een solide reeks oplossingen wordt gevormd. Alle leden van de groep kristalliseren in het trigonale systeem, hebben een perfecte rhomboëdrische splijting en vertonen een sterke dubbelbreking in transparante rhomboëders.

Calciet en aragoniet zijn polymorf ten opzichte van elkaar. Hoewel calciet en aragoniet dezelfde chemische samenstelling bevatten, verschillen ze in kristalstructuur. Deze steen vormt trigonale kristallen, terwijl aragoniet orthorhombische kristallen vormt. Soms zijn de kristallen (ook van aragoniet) te klein om te worden gedetecteerd, en het is alleen mogelijk om deze twee mineralen te onderscheiden door complexe wetenschappelijke optische tests. Omdat de ware identiteit van microkristallijne vormen van calciet of aragoniet misschien niet bekend is, kunnen ze verkeerd worden geëtiketteerd als het verkeerde mineraal.

 Het is een een mineraal dat bekend staat om de ontwikkeling en grote verscheidenheid van de kristallen en behoort tot de carbonaten en is doorzichtig of doorschijnend met een glasachtige glans en komt voor in veel verschillende kleuren of kan kleurloos zijn. Soorten zijn o.a. oranje, gele, witte, blauwe, groene, rode, mangano en cobalto calciet. Zuiver helder calciet wordt ook wel dubbelspaat genoemd vanwege de dubbele breking van het licht. Grijze of beige calciet met zachte, ronde vormen heet fairy stone calciet.

Een aantal calcieten uitgelicht:
Oranje of gele calciet is een van meer bekende calcieten. Wij hebben de gele steen in ruwe brokken in verschillende maten in ons assortiment. Naast ruwe brokken hebben we ook trommelstenen en hangers van gele, blauwe, mangana, cobalto, ijslandspaat of dubbelspaat calciet.

Groene calciet is een variëteit van calciet waarvan het merendeel afkomstig is uit Mexico en Brazilië. Deze steen komt meestal voor in een grote hoeveelheid. Wij hebben ruwe brokken groene calciet uit zowel Brazilië als Mexico in ons assortiment.

Manganocalciet, ook bekend als mangaancalciet, is een mangaancalciumcarbonaat mineraal en lid van de calciet familie. De intensiteit van de roze kleur kan variëren van licht tot donker. Dit wordt bepaald door het mangaangehalte. De ‘ontdekker’ gaf het de naam manganocalciet vanwege de mangaan die de roze kleur geeft. Omdat er discussie ontstond over wat manganocalciet is en wat normale roze calciet is, heeft men uiteindelijk besloten dat iets een manganocalciet is als er minimaal 30% mangaan in de steen zit. Mensen verwarren het ook weleens met rozenkwarts maar rozenkwarts is veel transparanter dan de juist meer ‘melkige’ manganocalciet.

Het kan zich vormen als een ongewenste coating bovenop een ander mineraal. De steen kan gemakkelijk worden verbrand door het in zuur te weken, waardoor het gaat bruisen en uiteindelijk oplost, waardoor het mineraal eronder bloot komt te liggen.

Chemische formule: CaCO3 (Calciumcarbonaat) , soms met onzuiverheden van ijzer, magnesium of mangaan, en soms zink en kobalt.

 • Variabele formule: (Ca,Fe,Mg,Mn,Zn,Co)CO3
 • Kleur:  Kleurloos, wit, geel, bruin, oranje, roze, rood, paars, blauw, groen, grijs, zwart. Kan ook veelkleurig of gestreept zijn.
 • Streep:  wit
 • Hardheid: 3
 • Kristalsysteem: trigonaal
 • Transparantie: Transparant tot ondoorzichtig
 • Soortelijk gewicht:  2.7
 • Glans: glasachtig
 • Breuk:  conchoïdaal. Zelden waargenomen vanwege de perfecte splijting.
 • Andere identificatiemerken
  • 1) Gewoonlijk fluorescerend; specimens van verschillende plaatsen in fluoresceren verschillende kleuren. Sommige stenen zijn ook fosforescerend.
  • 2) Transparante kristallen vertonen een sterke dubbelebreking.
  • 3) Kan thermoluminescent zijn. Complexe testen 1) Bruisend in zoutzuur en de meeste andere zuren. 2) dat niet fluoresceert, wordt gewoonlijk fluorescerend bij verhitting. In Groep Carbonaten; Calcietgroep

Calciet werking

De Blauwe calciet werking heeft te maken met het keel chakra (5e), groene calciet op het hart chakra (4e), honing calciet op het heiligbeen chakra (2e) en het zonnevlecht chakra (3e), gele of oranje calciet op het zonnevlecht chakra (3e), oranje calciet op het heiligbeen chakra (2e), rode calciet op het basis chakra (1e) en de mangano calciet werking op het hart chakra (4e). 

In het algemeen wordt er over de calciet werking gezegd dat het een krachtige reiniger omdat het bepaalde energieën uit een omgeving of lichaam kan weghalen. Daarmee wordt gezegd dat het emotionele stress verlicht en hierdoor zorgt door sereniteit.

Industriëel gebruik
De steen is een primaire erts van calcium en is onmisbaar in de bouwsector en vormt de basis van cement. Veel belangrijke chemicaliën worden gemaakt van deze steen, evenals nuttige medicijnen. Het is ook cruciaal bij de productie van meststoffen, metalen, glas, rubber en verf. De transparante Iceland Spar-variëteit, waarin de dubbele breking zeer duidelijk is, werd gebruikt als prisma's voor polariserende microscopen en andere optische apparaten.

Vindplaatsen calciet steen

Calciet steen wordt op veel verschillende plekken gevonden in de wereld. Bekende landen waar veel gevonden worden zijn Polen, Duitsland, Brazilie, de Verenigde Staten, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, IJsland, België, en Groot Brittannië.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos.