Kristallen

Er kan gezegd worden dat er drie verschillende kristallen (oftewel kwarts kristalen) het populairst zijn. Dit zijn bergkristal, amethist en rozenkwarts. Bij ons vindt u een ruim assortiment van verschillende kristallen. Denk hierbij aan verschillende kwaliteiten, maten, prijzen en vormen. Ook verkopen wij naast geslepen materiaal ook ruwe kristallen voor slijpers.

Meer informatie over kristallen

Kwarts (kristallen) is een vorm van siliciumdioxide, SiO2. Het vormt meer dan 12% van het volume van de aardkorst. Kwarts is daarmee een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Zand en graniet bestaan voor een groot deel uit kwarts.

Ontstaan van kwarts

Kwarts is een belangrijk mineraal in stollingsgesteenten, zoals graniet.
Kwarts ontstaat bij het afkoelen van een gesmolten silicaatmassa. Ook het afkoelen van een hete oplossing van orthokiezelzuur kan tot kwarts leiden. Het afkoelen moet traag verlopen. Dan ontstaan (grote) kristallen. Omdat het kristalliseren vrij traag gaat, ontstaat bij snelle afkoeling van gesmolten silica vaak een glas.
 
De grootste kristallen ontstaan door de invloed van heet water op gesteenten. Hierbij lost SiO2-houdend gesteente op in de vorm van orthokiezelzuur. Bij afkoeling van de oplossing slaat het zuur neer in holtes (geoden) en scheuren.
 
Kwarts is chemisch vrij inert. Onder atmosferische condities lost het slecht op in water. De oplosbaarheid in water is bij 25 °C tussen de 6 en 11 mg/l. Dit betekent dat bij verwering van kwartshoudende gesteenten kwarts nauwelijks oplost. Hierdoor is de meest voorkomende vorm van kwarts zand en zandsteen.

Klik hier voor meer informatie over:
Bergkristal
Amethist
Rozenkwarts