Versteend hout

Het bekendste bos van versteend hout is “Petrified Forest” in Arizona. Naast deze zeer bijzondere vindplaats zijn er nog een aantal bossen versteend hout gevonden in Madagascar, Java, Indonesië en Brazilië.

Vindplaats versteend hout

Het is zeer waarschijnlijk dat bomen in Arizona en Java in grote hoeveelheden zo perfect versteend geworden zijn, vanwege een reusachtige meteorietinslag. Door deze inslag zijn deze bossen onder een dikke laag stof bedekt. Door deze dikke laag werden de bomen van zuurstof afgesloten. Hierdoor is er een reactie plaats gaan vinden waardoor siliciumrijk water langzaam door het houtweefsel heen druppelde. Het silicium bond zich na verloop van tijd aan de zuurstof uit het water en vormde SiO2: kwarts. De kwarts nam de plaats in van de houtvezels en er veranderde hierdoor eigenlijk niets aan de houtstructuur. Voor de houtcellen kwamen minuscule kwartskristalletjes in de plaats.

Brazilian Curiosa heeft de grootste collectie versteend hout uit Arizona in Nederland. Van trommelstenen tot complete stammen en prachtige schijven versteend hout als tafel of aan de muur. Wij hebben de meest bijzondere stukken versteend hout uit Indonesië.

Bekijk ons YouTube kanaal voor korte videos.